Autor

Mihai Ciucă

Mihai Ciucă, istoric, autor

Mihai Ciucă a văzut lumina zilei în primăvara lui 1962, pe 24 aprilie, în orașul de pe Dunăre, Brăila. De când a descoperit tainele cititului a rămas fascinat de cărți, mai ales de cele istorice și s-a dedicat, peste ani, unui studiu asiduu și neîntrerupt a tot ce înseamnă hrisoave, atestate, anale, glosare, mărturii, scripte și însemnări din cele mai vechi timpuri.

Și-a dorit să studieze istoria, dar părinții l-au îndemnat spre inginerie, așa că a urmat Facultatea de Mecanică din Galați. Nu a profesat ca inginer decât foarte puțin. Însă anul 1990 a dat spre împlinire un vis pe care Mihai îl ținea la păstrare într-unul din buzunarele inimii de atât de multă vreme: acela de a scrie. Așa ajunge să lucreze la Revista Mesaj, revistă creștină de cultură, opinie și informație, ca redactor șef. Dintotdeauna a avut veleități în ale scrisului. Mânuia condeiul cu mult har. Știa să dea cuvintelor suflu curat de sapiență, să pună un univers întreg în mișcare doar după câteva rânduri, să treacă lumea întâi prin buricele degetelor și-apoi prin vârf de peniță pentru ca, la final, să învie istorii și să se rescrie lumile de la început.

De unde toată dragostea de viață, de oameni și de cuvânt? De la El, Cel care i-a așezat daruri bune la picioare și l-a hărăzit cu o minte sclipitoare pe care n-a contenit să și-o pună pe de-a-ntregul, în fiecare zi, în slujba celor sfinte și apuse. Așa se face că și-a găsit motivația să fondeze Asociația Creștină Prologos , prin care și-a propus să toarne Cuvântul Evangheliei în sufletele oamenilor din Slobozia, Fundata și județul Ialomița. A fondat această asociație în vederea promovării valorilor creștine, a studiului biblic și a cercetării teologice. S-a implicat necondiționat atât în plan spiritual cât și material și a lăsat în urma lui loc de un pic de mai bine într-o lume cu prea multe hibe și poveri. A fost, de asemenea, unul dintre cei 21 de membri fondatori ai Fundației BIG Impact (Biserici cu Impact Global) în care a slujit ca formator și a coordonat Departamentul de Comunicare.

Mihai Ciucă a fost un slujitor dedicat al Bisericii Baptiste Sfânta Treime din Brăila și un autor prolific. Și-a petrecut ultimii 17 ani din viață cercetând cu rigurozitate istoria baptiștilor din România în perioada 1928-1975. A debutat cu volumul „Baptiștii din Brăila: Un veac de mărturie (1918-2018)”, urmat de „Istoria baptiștilor brăileni în imagini, date și documente: Repere ale unui veac de mărturie (1918-2018)”, album care a venit în completarea primei cărți. În paralel, a explorat și istoricul misiunii scoțiene din Iași și și-a concretizat eforturile publicând cartea „Pe urmele lui Robert Murray M'Cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași”. O listă completă cu lucrări și contribuții poate fi gasită pe pagina Resurse.

În 04.07.2021, România a pierdut un slujitor remarcabil, însă moștenirea sa rămâne vie prin lucrările și contribuțiile sale semnificative. A avut mereu alături familia. Pe soția Ana care l-a însoțit în călătoriile sufletești și l-a sprijinit în toate demersurile intelectuale. Și pe Bogdan, fiul, un tânăr creativ, cu viziune și înnobilat de dragostea pentru Creator pe care “a moștenit-o” de la tatăl lui. Mihai Ciucă va rămâne, peste timp, o bornă vie pe drumul drept al credinței. Iar penița lui va povesti, în continuare, pe limba-i trasă-n cerneluri neșterse, istoria unei lumi care a fost, este și va dăinui câtă vreme Dumnezeu va purta grija celor închinători și călăuziți de Duh.

Link-uri autor

Citește și

Contribuții
Dr. Gelu Paul

Dr. Gelu Paul - Coordonator

Pastor al Bisericii Baptiste Missio Dei Timișoara

Dr. Iemima Ploscariu

Dr. Iemima Ploscariu - Editor

Dublin City University

Dr. Iosua Faur

Dr. Iosua Faur - Promovare

Pastor al Bisericii Baptiste Sfânta Treime Brăila

Cristiana Faur

Cristiana Faur - Design coperți

Arhitect