Pe urmele lui Robert Murray M'Cheyne
ebook
gratuit

Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași

Pe urmele lui Robert Murray M'Cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași
Dr. Mihaela Bucin

Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași” transpune cititorul într-un trecut necunoscut al arealului românesc. Prin față ni se desfășoară un film cu personaje, evenimente și finaluri nebănuite, despre modul în care Dumnezeu a lucrat în acele timpuri, trimițând misionari care au activat printre evrei, dar în imediata vecinătate a românilor, oferindu-le și acestora o mână întinsă. Bibliografia și aparatul critic indică faptul că reconstrucția a fost migăloasă, restaurarea pieselor care alcătuiesc istoricul acelui trecut, rămas aproape in afara istoriei.

Pe lângă problema teologică, Mihai Ciucă a aprofundat și aspecte etnologice legate de cultura evreilor, de locul lor în societatea românească a timpului. Se dovedește un fin observator al modurilor în care reprezentanții Misiunii Scoțiene au interacționat cu românii și germanii din locurile în care au activat.

Volumul lui Mihai Ciucă nu ar trebui să rămână unul de nișă, fiindcă orice intelectual român are datoria sa cunoască și aceste perspective asupra istoriei misiunilor creștine de pe meleagurile românești.

Dr. Mihaela Bucin, University of Szeged

Recenzii

Citește și